Mevrouw, is dit uw zoon?

Herinneringen aan de tweede wereldoorlog

 0,00

In Mevrouw, is dit uw zoon? beschrijft de gerenommeerde kinderpsychiater David de Levita hoe het voor de oorlog toeging in zijn gezin (een moeder en twee broers) en hoe het leven gaandeweg verstikte door de nazivervolging…

David de Levita
Publicatie: 8 april 2013
Uitgave: Paperback
Taal: Nederlands
Pagina's: 88
Afmetingen: 189 x 122 x 8 mm
Gewicht: 110 gram
ISBN: 9789491728020

Uitverkocht

Rubriek: Trefwoord:

Beschrijving

In Mevrouw, is dit uw zoon? beschrijft de gerenommeerde kinderpsychiater David de Levita hoe het voor de oorlog toeging in zijn gezin (een moeder en twee broers) en hoe het leven gaandeweg verstikte door de nazivervolging. Zijn tijd op het Joods Lyceum was een curieus mengsel van zich bevrijd en thuis voelen en angst voor de dreigende ondergang – een angst die zo goed mogelijk werd verdrongen.

De Levita ontkwam door een toeval aan de razzia in het centrum van Amsterdam op 26 mei 1943, vluchtte met een broer en een vriend naar Friesland en verbleef daar als een soort pseudo-zeiler gedurende de zomer. Terug in Amsterdam werd hij aangehouden, maar ontkwam opnieuw door toeval aan deportatie. Hij vluchtte naar Nijmegen, kwam onder de hoede van het verzet en werd liefderijk opgenomen in een gereformeerd gezin in Hattem, waar hij de bevrijding beleefde.

Mevrouw, is dit uw zoon? is een bedachtzame en tot overdenking stemmende beschrijving van een overlever, die zich afvraagt waaraan hij zijn behoud te danken heeft.

Delen: